Dieta Adasia

Zgodnie z zaleceniami dla dzieci z autyzmem Adaś jest na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, bezcukrowej i bez zawartości drożdży. Adaś nie je zwykłego chleba, nie pije mleka, nie je sera, masła, nie może jeść wędlin ze sklepu, pić ogólnie dostępnych soków, jeść ciastek, czy cukierków. W pierwszym okresie leczenia nie je też owoców. Wszystko przyrządzamy sami, kierując się wskazaniami diety dla dzieci autystycznych.

W tym dziale zamieszczamy sprawdzone przepisy.

Ciasto marchewkowe
czyli ciasto bez cukru, drożdży i glutenu
Składniki
Potrzebujemy:
130 g mieszanki mąki bezglutenowej
1 i ¼ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczki cynamonu
1 szczypty soli
2 jaj
45 kropli stewii lub 20 tabletek stewii rozpuszczonych w kilku ml wody
100 ml oleju
130 g drobno startej marchewki, lekko odciśniętej z soku
30 g wiórków kokosowych
25 g drobno posiekanych orzechów włoskich, własnoręcznie łuskanych

Mąkę przesiać do miski, dodać bezglutenowy proszek do pieczenia (zwykły proszek zawiera mąkę pszenną, a ta zawiera gluten). Dodać cynamon, sól. Jaja rozbełtać, starannie połączyć je ze stewią. Jaja dodać do mąki, dolać olej, całość wymieszać na gładką masę.
Wyrobione ciasto

Dodać marchew, wiórki kokosowe i orzechy. Gęstą masę przełożyć do małej foremki (keksówki), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50-55 min.
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Chleb biszkoptowy
bezglutenowy, bez drożdży, bez nabiału

Chleb bez zakwasu, więc bardzo łatwo go wykonać i wymaga mało pracy.
Alternatywa dla chrupkiego pieczywa ryżowego.

Potrzebujemy:
4 jajek
25 g mąki kukurydzianej
25 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
przypraw według uznania: kurkumy, mielonego kminku, soli do smaku
50 g masła sklarowanego, stopionego, ostudzonego
ewentualnie dodatków: mielonych orzechów, ziaren słonecznika, siemienia, nasion dyni
małej keksówki

  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Żółtka wymieszać z masłem.
  3. Do białek dodawać po trochu żółtka z masłem, delikatnie mieszając.
  4. Dodawać małymi porcjami przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i przyprawami, delikatnie mieszając.
  5. Ewentualnie dodać mielone orzechy, ziarna.
  6. Wlać ciasto do podłużnej foremki, wyłożonej pergaminem.
  7. Brzegi pergaminu wysmarować masłem, chroniąc w ten sposób ciasto przed wykipieniem.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni C na złoty kolor ok. godziny.
  9. Wypieczony i gorący zrzucić w foremce z wysokości 30 cm na podłogę, przez co denko foremki uderzy o ziemię. Zapobiegnie to opadaniu biszkopta.
Chleb biszkoptowy

Chleb biszkoptowy bez glutenu, drożdży i nabiału

Ostudzony przechowywać zawinięty w arkusz papieru śniadaniowego oraz lnianą ściereczkę w lodówce do 2 tygodni lub dłużej – zamrożony.

Szarlotka z mąki jaglanej
Bez glutenu, cukru i nabiału, bardzo zdrowa i smaczna

Potrzebujemy:

- 200 g kaszy jaglanej
- pół kostki masła
- 1 jaja
- szczypty soli
- 3 łyżeczek zimnej wody
- 1 czubatej łyżki ksylitolu
- 600 g kwaśnych jabłek, np. szarej renety
- odrobiny cynamonu, kardamonu i ksylitolu do smaku

Z kaszy należy przygotować mąkę jaglaną, mieląc ją w młynku.
Uzyskaną mąkę posiekać z zimnym masłem, jajkiem, ksylitolem, solą i wodą.
Szybko wyrobić gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schować na 30 minut do zamrażarki
Jabłka obrać, pokroić, poddusić, dodając przypraw według uznania i 1-2 łyżki ksylitolu.
Ciastem wykleić formę do tarty, zrobić dziurki widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut.
Jabłka umieścić na spodzie.
Na wierzchu ułożyć kratkę z ciasta.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Szarlotka z mąki jaglanej

Szarlotka z mąki jaglanej

Placek albo zapiekanka z owocami
na ciepło i nie tylko, na obiad lub zaraz po

Potrzebujemy:

- 300 g suchej kaszy jaglanej
- pół szklanki ksylitolu lub 1/2 łyżeczki stewii w płynie
- 1 jajka
- 1,5 kg kwaskowatych jabłek (lub innych owoców: agrestu, moreli, gruszek, pożeczek)
- odrobiny startej wanilii
- łyżeczki cynamonu
- 2 łyżek posiekanych orzechów włoskich
- garści rodzynek

Sposób przygotowania:

Kaszę opłukać i wsypać do garnka.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kaszy.
Całość zmiksować z jajkiem, aromatem, cynamonem i słodzikiem
Dodać orzechy i rodzynki.
Formę wyłożyć szczelnie papierem do pieczenia i przełożyć masę.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 80 minut do uzyskania złocistego koloru.

Placek albo zapiekanka z owocami

Placek albo zapiekanka z owocami

Kokosanki bez cukru, mąki i mleka
czyli szybki ratunek na wypadek braku deseru

50 g masła klarowanego
1/3 szklanki ksylitolu
1/2 łyżeczki do kawy stewii fluid
200 g wiórków kokosowych
2-3 łyżki wody
2 białka
płaska stołowa łyżka mąki ziemniaczanej

Masło roztop z ksylitolem, stewią i wodą na wolnym ogniu.
Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj dokładnie i wystudź.
Białka ubij na sztywną pianę.
Wymieszaj lekko wiórki z ubitą pianą i dodaj mąkę ziemniaczaną.
Masę wykładaj porcjami wielkości orzecha włoskiego na blachę przykrytą pergaminem.
Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Ostudź po upieczeniu.

Kokosanki

Kokosanki bez cukru, mąki i mleka

 

 

 

Dodaj komentarz